Sağlık sigortasında nelere dikkat edilmelidir?

ANASAYFA SİGORTA BLOG Sağlık sigortasında nelere dikkat edilmelidir?

Sağlık sigortasında nelere dikkat edilmelidir?

Ongun Sigorta

Sağlık sigortasında sigortalıların, haklı menfaatlerinden olan poliçede kazanılmış haklarının korunması gerekir. Aynı zamanda sigortalıların kendileri için en doğru poliçeye karar vermeleri ilerisi için çok önemlidir. Bu bağlamda sigortalıların dikkat etmeleri gereken hususlar bulunmaktadır. Bu hususların kontrolünün uzman bir sigorta danışmanı eşliğinde yapılması gerekir.

Neden Sağlık Sigortası?

Son yıllarda, primlerinin ekonomik olmaları ve sigortalıların ihtiyacını da karşılamasından ötürü, “Tamamlayıcı Sağlık Sigortaları” ile birlikte özel sağlık sigortalarına olan ilgi giderek artma eğilimindedir. Pandeminin 2020 yılında tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına almaya başlamasıyla beraber, özel sağlık sigortalarına olan ilgi giderek artmaktadır. Çünkü, ülkemizde faaliyette bulunan sigorta şirketleri, DSÖ’nün kabul edip açıkladığı tüm salgın hastalıkları, teminat altına aldığını kamuoyuna açıkladılar. Dünya geneline yayılan COVID-19 salgınının Türkiye'de tespit edilen ilk vakası Sağlık Bakanlığı tarafından 2020 yılı 11 Mart günü açıklandı. Ülkemizde, virüse bağlı ilk ölüm ise 15 Mart 2020'de gerçekleşti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan 2020'de yaptığı açıklamada, koronavirüs vakalarının tüm Türkiye'ye yayıldığını açıkladı. Tüm bu gelişmelerle birlikte süregelen dönem içerisinde, 2022 yılına kadar sağlık sigortasına sahip olanların sayısı 4 milyona yaklaşmış oldu. Ülkemizde, 2022 yılındaki sigortalılık oranı, 2019 yılına göre yaklaşık %20 artmıştır. Bu dönemde en çok 30-45 yaş arasındaki insanlar özel sağlık sigortası sistemine dahil olmuşlardır. Ve 2022 yılına gelindiğinde, insanlar aynı trend içerisinde sağlık sigortası sistemine dahil olmaya devam etmektedirler. smiley

 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası alırken!

Teminat türüne göre planlar?

a-Sadece Yatarak Tedavi

b-Yatarak Artı Ayakta Tedavi teminatından oluşur.

c-Doğum paketi dahil planlar

Not: Yatarak tedavi tüm sigorta şirketlerinde limitsizdir. Ayakta tedavide vaka sayısı azami limiti 8 ile 10 olarak uygulanmaktadır. Genelde sigorta şirketleri, TSS poliçelerin ayakta tedavilerinde 10 vaka hakkı tanımaktadırlar.

Teminat kapsamı: Ameliyat, yoğun bakım, küçük müdahale, doktor muayenesi, fizik tedavi, radyoterapi, kemoterapi, diyaliz ve oda-refakatçi masrafları, tüm sigorta şirketlerinde teminat kapsamındadır. Tıbbi malzemeler, suni uzuv ve ameliyat malzemelerinin teminata dahil olup olmadığına bakılmalıdır.

Ek teminatlar: Sigorta şirketleri arasında ek teminatlarda farklılıklar olabilir. Rekabet şartları gereği ön planda olmak isteyen sigorta şirketleri, check-up, diş paketi ve psikolojik danışmanlık gibi ilave hizmetleri poliçeye ekleyebiliyorlar.

Anlaşmalı kurumlar: Sigorta şirketlerinin kurumsal internet sitelerinden, yurt çapındaki anlaşmalı sağlık kurumlarına ulaşılabilmektedir. Anlaşmalı sağlık kurumları; hastalık branşı bazında da anlaşmalı mıdır diye kontrol etmek gerekir. Sigorta şirketleri, ağarlıklı olarak aynı sağlık kurumlarıyla anlaşma yapmaktadırlar. Ancak, yine de sigorta şirketleri arasında anlaşmalı kurum farklılıkları olabilir. Sigortalılar, teklif aldıkları şirketlerin anlaşmalı kurumlarını her halükarda kontrol etmelidirler.

Mevcut hastalıklar ve bekleme süresi: Sisteme girmeden önce var olan hastalıklar teminat kapsamı dışında kalır. Ayrıca bekleme süresine tabi rahatsızlıklar için sisteme girişten itibaren poliçede belirtilen süre beklenir ve sonrasında teminat başlar. Acil haller, bekleme süresine tabi olamaz. Bekleme süresine tabi olan hastalıklar, özellikle yatarak tedavi gerektiren vakalardır. Yatarak tedavi bekleme süreleri, sigorta şirketlerine göre 1 ila 3 ay arasında değişebilmektedir.

 

Özel Sağlık Sigortanızı yenilerken dikkat edilmesi gerekenler?

Bitiş tarihi: Sigortacınız her ne kadar takip etmiş olsa dahi sizler de poliçe bitiş tarihinizi kaçırmamalısınız! Kazanılmış hakların kaybedilmemesi adına poliçenizin aralıksız yenilenmesi gerekir. Ancak sigorta şirketleri poliçe bitişinden itibaren maksimum 1 ay içerisinde poliçenin yenilenmesi için ek süre vermektedir. Poliçe tanınan ek süre içerisinde ve zamanında yenilenmez ise kaybedilecek bazı haklar olabilir.

-Kazanılmış olan ömür boyu yenileme garantisi kaybedilir. Ve bu süre yeniden başlar.

-Zamanından sonra yenilenen poliçede bekleme süresi yeniden başlar.

-İndirim hakkı kaybedilir.

Özel Şartlar: Poliçe özel şartlarında teminat içeriği, teminat kapsamındaki haller, ömür boyu yenileme garantisi detayı, teminat dışı kalan haller ve teminat limitleri gibi detaylar yer alır. Sigortalılar bu detayları gözden kaçırmamalıdırlar!

Yenilenen poliçe ve biten poliçe: Yenilenen poliçenizde biten poliçenize kıyasla; kullanımlarınıza göre uygulanan bir istisna, limit azaltma veya teminat daraltma gibi değişikliklerin olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Sigorta şirketi değişikliği: Sigortalıların şirket değiştirme hakları saklıdır. Kazanılmış olan mevcut haklar, geçilen sigorta şirketine aktarılacaktır. Ancak, mevcut sigorta şirketinde uygulanan istisnalar ile teminat-limit daraltma gibi detaylar söz konusu ise geçiş tavsiye edilmemektedir. Bazı geçişlerde kazanılmış olan ömür boyu yenileme hakkı korunamayabilir. Sigorta danışmanınızla birlikte mutlaka değerlendirmeniz gerekir.

 

ÖZET:

Yukarıda bahsedilen tüm detaylardan anlaşılacağı üzere, sağlık sigortaları bir uzman eşliğinde ve danışmanlık alınarak yönetilmesi gereken sigorta poliçeleridir. J

 

Gelin!

En büyük zenginliğiniz olan sağlığınız için yapacağınız masrafları, sağlık sigortası yaparak karşılayalım!

smiley

 

#SağlıkSigortasındaNelereDikkatEdilir

#ÖzelSağlıkSigortası

#TamamlayıcıSağlıkSigortası

#SağlıkSigortasıFiyatları

#EnUygunSağlıkSigortası



TEKLİF AL