Kasko sigortası

Ongun Sigorta

Kasko sigortasını kısaca tarif edecek olur isek;

Karayollarında kullanma izni olan motorlu ve motorsuz kara araçlarına düzenlenebilen; otomobil, kamyonet, kamyon, otobüs, römork, karavan, iş makinesi, lastik tekerlekli traktör ve zirai tarım makinelerinden doğan menfaatin, kasko sigorta paketi içerisinde belirtilen genel şartlar çerçevesinde, belirli birçok risklerin karşılandığı isteğe bağlı sigortalardır.

Kasko poliçelerinde öncelikle bilinmesi gereken iki hususa işaret etmekte yarar var.

Birincisi; trafik sigortasındaki ihtiyari mali mesuliyet teminat limitlerinin kaza sonucunda yetmediği durumlarda, kasko İMM limitleri devreye girerek tazminat ödemesinde ihtiyari poliçe olarak devreye girer.

İkincisi; kaza sonucu meydana gelen hasarlarda, trafik sigortasında olduğu gibi sadece üçüncü şahısların mallarına ve canlarına gelen zararlar karşılanmakla kalmaz. Kasko sigortası,  tek taraflı kazalarda veya çarpma-çarpışma hasarları dahil, trafik sigortasına konu olmayan birçok zarar ve ziyanda devreye giren ve öncelikle kendi aracınızdaki doğal ve doğal olmayan birçok riske karşı teminat sağlar. Karşı tarafa verilen zararlarda trafik sigortası limitlerinin yeterli olmadığı hallerde kasko devreye girer.

Kasko poliçeleri birkaç farklı çeşitlerde farklı teminat içerikleri ile düzenlenebilmektedir. Dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko ( full kasko)

Kasko poliçesindeki teminat kapsamından özetle bahsetmek gerekir ise; çarpma-çarpışma, kötü niyetli hareketler, çalınma(hırsızlık), yangın, terör, sel, deprem, fırtına, yanardağ püskürme, dolu, sel ve su basması, grev-lokavt, halk hareketleri, ferdi kaza koltuk, hukuksal koruma, cam kırılması, mini onarım gibi teminatları içerir. Ayrıca ek teminatlar poliçeye ilave edilebilir.

Hasarsızlık indirimi koruma, yeni değer klozu, yanlış akaryakıt dolumu, mini onarım ile kaporta ve tampon göçükleri, dolu hasarları, kemirgen hayvan zararları, patlayıcı madde zararları, anahtarla çalınma, hasar sonrası ikame araç, anahtar kaybı, yurtdışı kasko, taşınan yük gibi ilave teminat ve hizmetler ile poliçe kapsamı zenginleştirilebilir.

İkinci el araçlarda kamu otoritesince belirlenen rayiç bedeller, her yıl noterler birliğine ve sigorta şirketlerine bildirilen bedellerdir. Kasko sigortası, sigorta şirketinin sisteminden araç sahibinin TC / Vergi numarası ile EGM sorgusu yapılarak, marka, model ve tip otomatik olarak seçildikten sonra, yine sistemde tanımlı araç rayiç bedeli ve seçilen kasko teminatlarına göre ilgili sigorta şirketinin tarife primiyle tanzim edilir.

Kamunun sevk ve idaresindeki sigorta bilgi merkezi SBM sistemine her düzenlenen kasko ya da trafik poliçeleri online ve otomatik olarak kaydedilir. Sigorta şirketleri kendi sistemleri dışında aracın tüm sigortaları (trafik-kasko) ile alakalı bilgileri (poliçe tanzim-başlangıç-bitiş tarihleri, poliçedeki tüm bilgiler, hasar durumları, hasar adetleri, hasarsızlık indirim basamakları, satıştan dolayı iptal, plaka değişikliği gibi tüm zeyilnameleri) SBM’ye online kaydeder.  

 

Kasko sigortalarında sigortalı adaylarının poliçe yaptırırken dikkat etmesi gereken hususlar;

-Aracın markasının, modelinin, tipinin, kullanım amacının ve araç grubunun doğru seçilmesi,

-Araç bedeline veya kasko rayiç bedeline göre makul bir ihtiyari mali mesuliyet İMM teminat limitinin belirlenmesi,

-Kasko poliçesinde anlaşmalı servis ağının bilgisinin sigortalı adayına sunulması,

-Kasko poliçesinde ikame araç süresinin belirlenmesi,

-Manevi tazminat klozunun eklenmesi,

-Üzerinde anahtarla çalınma teminatı eklenebiliyor ise eklenmesi,

-Sıfır veya yeni araca kasko yapılıyor ise yeni değer klozunun eklenmesi,

-Araç eski bir araç ise eskime payı veya kıymet kazanma klozu eklenmesi,

-Kazanılmış olan hasarsızlık indiriminin, hasarsızlık koruma klozu ile teminat altına alınması,

-Aracın fabrika çıkışındaki orijinal donanımlarının dışında, sonradan takılma aksesuar, LPG, ses sistemi, araç gövdesinde modifiye v.b. olup olmadığının sigortalı adayına sorulması ve eklenmesi,

-Anlaşmalı cam servisi veya yetkili servise götürme zorunluluğu seçeneğine dikkat edilmeli,

-Konusunda uzman ve güvenilir bir sigorta uzmanının kasko poliçesi teminatları hakkında tavsiye ve önerilerine uyulması,

gibi yukarıdaki konularda dikkatli olunması gerekir.

 

Kasko poliçesi teminatları daraltılabilir. O nedenle poliçelerde prime etki eden teminatlar arasında en önemlilerinden birkaç tanesini sıralamak gerekir ise;

Deprem muafiyeti, çarpma-çarpışma kasko muafiyeti, ihtiyari mali mesuliyet limiti, ferdi kaza sigorta limiti, ikame araç gün sayısı, ikame araç klozunda araç segmenti seçimi, anlaşmalı servis seçimi (özel & yetkili servis) gibi sayılabilir.

 

Kaskoda ekstra ilave teminatlar

-Kasko poliçelerinde ticari amaçla kullanılan araçlarda taşınan yük teminatı ilave edilebilir.

-Araç sahibi, yurt dışına sıkça gidip geliyor ise yurtdışı kasko teminatını ilave alabilir.

 

Daraltılmış Teminatlarla Kasko

Hasarsızlık indirimi bulunan araç sahipleri için bir ay gibi kısa süreli kasko poliçeleri ile de yıllık kasko sigortalarına alternatif ekonomik poliçeler yapılabilir.

Hatta trafik sigortalarını destekler nitelikte ve kasko yapamayanlara yönelik olarak, Ak Sigorta’nın tamamlayıcı trafik sigortaları da belli kriterlere uyan araçlara yapılabilir.

Mini Kasko, Fırsat Kasko, Bütçe Dostu Kasko, Aylık kasko gibi seçenekler mevcuttur.

 

Kasko poliçelerinde en çok faydalanılan teminatlar

Çarpma-çarpışma, aracın kısmen veya tamamen çalınması olarak sayılabilir. Kasko poliçeleri, son yıllarda iklim değişikliği sebebi ile oluşan doğal afetler, fırtına, dolu, sel ve toprak kaymaları, terör hareketleri gibi durumlarda da tercih sebebi olan poliçelerdir. Araçlarda lastik değişimi, çekici hizmetleri, yol yardım, mini onarım, tamir süresince ikame araç hizmetleri gibi ek hizmetler, sigortalının yaşam konforuna hizmet etmektedir.

 

Kasko teklifleri

Sigortalı adaylarına sunulmak üzere, en uygun kasko sigortası primleri ile hazırlanan alternatif teklifler hazırlanır. Fiyat ve teminat yönünden en uygun kasko primi sigortalı adayına sunulur.

Kasko sigortası isteğe bağlı araç sigortası olduğu için her zaman en ucuzunun tercih edilmesi doğru değildir. Teminat çeşitliliği en kapsamlı olan ve gerekirse primi biraz daha yüksek olan kasko teklifleri, araç sahiplerinin tercihine sunulmalıdır. Kasko sigortasına karar verilecek olan sigorta şirketinin seçimi,  sigortalının iradesindedir.

 

Kasko Teminatı nasıl başlar?

Kasko poliçelerinde prim peşinatı sigorta şirketine ödenmedikçe, kasko sigortası teminatı yürürlüğe girmeyecektir. Ayrıca, araçlarda önceden var olan kaza sonucu oluşmuş veya tek taraflı küçük-orta ve ağır hasarlar eksper raporuna göre teminat harici kalabilir. Daha önceden onarım görmüş ve sonradan kasko poliçesi yapılan ve tekrar hasara uğrayan araçlarda, önceden üzerine takılan parçalar ne ise eşdeğeri ile değiştirilir. Hasarlı aracın onarımı sırasında, ekser gözetiminde gerekirse eşdeğer parçalar kullanılabilmektedir. Bu parçalar orijinali ile birebir aynı işleve sahip, orijinaline en yakın parçalardır. Ancak elbette orijinal olmayan parçalardır. Bu oto yedek parçaları, ikame parça diye de adlandırılmaktadır.

Ücretsiz bazı kasko hizmetleri

Mini onarım hakları, poliçede belirtilen kriterlere göre belirli sayıda poliçe döneminde yararlanılır. Kaskoda, cam değişimi ve diğer kaporta, tampon, koltuk gibi mini onarımlardan yıllık belirli şartlarda ücretsiz olarak yararlanılır. Bu hizmetler hasarsızlık indirimlerini bozmayacaktır. Cam değişimlerinde kasko poliçesinde yetkili servis seçilmiş ise orijinal marka logolu cam ile değişim yapılabilir. Ancak kasko sigortası yapılırken anlaşmalı cam servisi seçilmiş ise logosuz fakat orjinal cam takılmaktadır. Anlaşmalı cam servislerinde cam tedariği yetkili servislere göre çok daha hızlıdır.

 

Per Total Kısaca Pert nedir?

Aracın rayiç bedelinin %70 ve daha fazlası kadar  bedelle hasarlanması durumunda, sigorta şirketi aracın pert edilmesine karar verebilir. Bazı durumlarda ise hasarlanan bölge veya parçanın niteliğine göre de sigorta şirketi onarmak yerine aracı pert edebilir. Pert hesabı ise özetle şöyle yapılır; aracın hasarlı hali için belirlenen sovtaj bedeli hesaplanır. Kalan bedel de onarım bedeli olarak belirlenir. Her iki bedelin toplamı da hasar tarihinde o aracın emsallerine göre sigorta şirketince belirlenen rayiç bedeldir. Bu bedel sigortalıya ödenecek olan tazminat bedeldir. Bu süreç sigorta şirketine tanınan yasal süre içinde tamamlanır.

Pert olarak kısaltılmış olan, “Per total” in Türkçe anlamı ise: sigortalı bir malın kullanılamayacak kadar hasar alması durumu olarak tanımlanır. Sigortacılıkta oto hasarları dışında da elektronik cihazların veya makinelerin de pert edilmesi durumları ekspertize konudur.

 

Neden Kasko yapılmalı?

Kasko poliçeleri, trafik poliçesi teminatlarının yetmediği ve-veya trafik sigortası teminat kapsamında olmayan tüm doğal ve doğal olmayan aracımızla ilgili risklerimizi tam olarak yönetebileceğimiz sigortalardır.

Kasko sigortası, kendi aracımızın başına gelebilecek olası risklerden; maddi hasarlar, hasar sonucu doğabilecek manevi tazminat talepleri, aracın çalınması, yanması, sele kapılamsı, pert olması (ağır hasar), hafif veya orta hasara uğraması, tek taraflı kazalar, birden fazla araca zarar verilmesi gibi durumlarda devreye girer. Kasko sayesinde, araçtan kaynaklı olarak cebimizden yerine koyamayacağımız ve baş edemeyeceğimiz ölçekteki zararlar ile başa çıkmamız sağlanır. Özellikle büyük şehirlerde ve seyahatlerde ama bireysel, ama ticari anlamda yoğun olarak araç kullanan araç sahiplerinin, kasko yaptırmaları huzurlu olmaları anlamına gelecektir.

Aynı bedelle tekrar araç alabilecek kadar daha finansal güce sahip değilseniz, üzülmemek için mutlaka kasko sigortanızı yaptırmalısınız.

Kasko Sigortaları, bankadaki paranızı güvence altında tutmaktan farklı değildir. Dışarıda her türlü riske maruz kalabilecek olan araçlarınızın başına her an her şey gelebilir.

 

KASKO FİYATI İÇİN TIKLAYINIZ

 

#KaskoFiyatları2022

#EnUygunKaskoFiyatları

#AlternatifKaskolar



TEKLİF AL