2022 BES düzenlemesi nedir?

ANASAYFA SİGORTA BLOG 2022 BES düzenlemesi nedir?

2022 BES düzenlemesi nedir?

Ongun Sigorta

Bireysel Emeklilik (BES) Tasarruf ve Yatırım Sisteminde 2022 Ocak ayında yapılacak düzenlemeler TBMM’ye geldi. Yapılacak bu düzenlemelere göre;

1-Devlet desteği katkısı oranı %25’ten %30’a çıkarılacak.

2-45 yaş üstü katılımcılar talep etmeleri halinde “otomatik katılım” sistemine dahil edilebilecek.

3-Mevcut sistemde avans çekme hakkı bulunmazken, ihtiyaç durumunda BES’ten belirli konular için avans çekme hakkı tanınabilecek.

2021 yılında Bireysel Emeklilikte birtakım yeni düzenlemeler yapılmıştı. Ancak, 2022 yılı başında yine, yeni düzenlemeler yapılmaya devam edilmektedir. Tasarruf, yatırım ve emeklilik sistemi olarak BES katılımcılarının talepleri dikkate alınarak, yeni düzenlemeler yapılmaktadır.

 

BES’ten çekilecek avansta mevcut ve yeni düzenleme?

2021 sonu itibarıyla BES’te avans: Mevcut BES’te devletin hedefi kişilerin uzun vadeli tasarruf sağlamaları olduğu için sistemde 10 yıl ve 56 yaşına kadar kalanlar, bu paranın tümünü hak ederken, ilk 3 yılın sonunda çıkanlar ise devlet katkısının yüzde 15’ini, 6 yılını dolduranlar yüzde 35’ini, 10 yılını doldurup 56 yaşını doldurmayanlar ise yüzde 60’ını almaya hak kazanıyordu.

2022 Ocak BES avansında yeni düzenleme: Yeni düzenlemeyle konut alımı, evlilik, sağlık, iş kurma ve bedelli askerlik gibi durumlarda ihtiyacı karşılamak amacıyla BES’te biriken paranın yüzde 50’sine kadar avans alınabilecek. Devlet katkısı hesabındaki tutardan da avans tutarının yüzde 25’ine kadar ödeme yapılabilecek.

 

Çalışanlara BES’te otomatik katılım, yeni düzenleme

Otomatik emeklilik sistemindeki yeni düzenlemeyle, 45 yaşını doldurmayan Türk vatandaşı olan kişiler işverenleri tarafından otomatik olarak sisteme dâhil ediliyor. 45 yaşın üzerindeki çalışanlar ise kendi istekleri dahilinde otomatik BES’e katılabilecek.
Dolayısıyla BES’e 1 yıllık devlet katkısı hakkından daha fazla para yatırılması halinde ise bir sonraki yılın devlet katkısı hakkından da yararlanmak mümkün hale gelecek.

Yukarıdaki uygulamalar TBMM’de kanunlaştığında, BES çok daha avantajlı bir hale gelmiş olacaktır. smiley

 

BES Sözleşmem yok diyorsanız!

Bizi arayın sizi BES sistemine dahil edelim.

BES’in yeni avantajlardan yararlanıp

geleceğinize yatırım yapabilirsiniz…

smiley

#BES2022

#BireyselEmeklilik2022

#BESHakkında2022

#BireyselEmeklilikSistemi



TEKLİF AL