Ticari Alacak Sigortası hakkında son gelişmeler

ANASAYFA SİGORTA BLOG Ticari Alacak Sigortası hakkında son gelişmeler

Ticari Alacak Sigortası hakkında son gelişmeler

Ongun Sigorta

Ülkemizde yapılan ticarette tahsilatların çok daha güvenle yapılabilmesi ve KOBİ’lerin büyümesi amacıyla, Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortaları düzenlenmektedir. Özel Riskler Yönetim Merkezi ÖRYM tarafından sigorta şirketleri ve onların acenteleri aracılığı ile bu poliçeler tanzim edilmektedir. ÖRYM; Türk Reasürans Sigorta sektörü odağında yerel reasürans kapasitesini arttırmak ve kaynak verimliliği sağlamak amacıyla Yeni Ekonomi Programı kapsamında “Ekonomik Dengelenme” ve “Sağlıklı ve Sürdürülebilir Büyüme” hedeflerine katkıda bulunmak üzere, 2019 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kurulmuştur.

 

ÖRYM’nin amaç, görev ve misyonu nedir?

Özel Riskler Yönetim Merkezi’nin temel görevi, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenen ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kurumumuz kapsamında yönetilmesine karar verilen, özellikli risklerin veya bunlarla ilgili sigorta havuzlarının yönetmektir.

ÖRYM Özel Riskler için etkin çözümler sunmaktadır. Özel Riskler Yönetim Merkezi (ÖRYM); yurt içinden veya uluslararası piyasalardan sigorta veya reasürans teminatı bulunamayan ya da teminat sağlanmasında güçlük bulunan riskler, özellik arz eden riskler ile sigorta edilmesinde kamu yararı bulunan riskler için teminat sağlama, sigorta veya reasürans havuzları kurma veya kurulmasını koordine etme, sigorta ve reasürans şirketleri arasında iş birliği yapılmasını sağlama, oluşturulacak havuz, organizasyon veya iş birliği mekanizmalarının yürütülmesi amacıyla kurulmuştur.

Bu kurum ilk kurulduğunda 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 33/A maddesine istinaden “Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi” adı ile kurulmuş olup sonrasında 25 Mayıs 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yasa çerçevesinde “Özel Riskler Yönetim Merkezi (ÖRYM)” adını alarak tüzel kişiliğe kavuşmuştur.

 

Allianz Trade Küresel İflas Raporu hakkında!

Dünya genelinde ticari faaliyette bulunan şirketlerin son yıllarda iflaslarına yönelik olarak artışlar görülmektedir. Global anlamda yaşanan bu iflaslar, ülkemizde de Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası’nın önemini bir kat daha ortaya koymaktadır.

 

Açıklanan bu rapora ilişkin olarak detayları aşağıda görebilirsiniz.

Ticari alacak sigortasında dünya lideri olan Allianz Trade’in Küresel İflas Raporu yayınlandı. Rapora göre, dünya çapında iflaslar 2023 yılında yüzde 21, 2024 yılında ise yüzde 4 artacak. Raporda, Allianz Trade Küresel İflas Endeksi’nin önümüzdeki birkaç yıl daha yükselmeye devam edeceği belirtiliyor.

Allianz Trade’in iflas seviyelerini analiz ettiği ülkelerin 2023 yılı için yarısında, 2024 yılı için ise beşte üçünde salgın öncesi rakamların aşılması olası görünüyor. Avrupa'da, iflasların 2023 yılında Fransa'da yıllık yüzde 41 artarak 59.000'e, İngiltere'de yüzde 16 artarak 28.500'e, Almanya'da yüzde 22 artışla 17.800'e ve İtalya'da ise yüzde 24’lük artışla 8.900'e ulaşması bekleniyor. ABD'de ise daha sıkı kredi koşulları ve belirgin ekonomik yavaşlamanın bir sonucu olarak 2023 yılında iflaslarda yüzde 49'luk bir artışın olacağı tahmin ediliyor.

Büyük çaplı iflaslarda artış devam ediyor.
Rapora göre, iflasların büyük çoğunluğunu küçük ve orta ölçekli işletmeler oluştursa da eğilim yavaş yavaş büyük firmalara da yayılmaya başlıyor.

Bu durum da bir domino etkisi Riski yaratıyor.

Küresel düzeyde, büyük çaplı iflasların sayısının 2022 yılının son çeyreğinde 88 adede ulaşarak pandemi öncesi seviyelerin biraz üzerine çıktığı belirtilen raporda, 2022 yılının tamamı için küresel sayıya en fazla katkıda bulunan üç sektörün inşaat, perakende ve hizmet sektörü olduğu vurgulanıyor.
Küresel büyümenin 2023 yılında yüzde 2,2 ile yavaşlamasının da beklendiği ifade edilen raporda, 2024 yılında ise ılımlı bir toparlanma olacağı tahmin ediliyor. Ancak bu toparlanmanın iflaslarda bir düşüşü tetikleyecek seviyelerin altında kaldığı belirtilen rapora göre, düşük büyümeye ek olarak, kârlılık üzerindeki baskının artması, nakit tamponlarının zayıflaması ve daha sıkı finansman koşulları iflasların yeniden artmasına neden olabilir.

Allianz Trade İflas Araştırmaları Baş Analisti Maxime Lemerle, iflaslarda domino etkisine dikkat çekerek, şu değerlendirmede bulundu: "50 milyon eurodan fazla geliri olan şirketler için iflas sayısı şu anda pandemi öncesi seviyelerin biraz üzerinde. İnşaat, perakende ve hizmetler en çok etkilenen sektörler. Düşük büyüme, karlılık üzerindeki baskı ve sıkı finansman koşulları, en kırılgan şirketlerin dayanıklılığını test ediyor. Bu şirketler arasında en az fiyatlandırma gücüne sahip sektörler ise; tekstil, hizmet, perakende, ulaşım, inşaat ve dayanıklı tüketim gibi ücret odaklı ve faiz artışı maliyetlerine en çok maruz kalan sektörler” diye konuştu.

Öte yandan, Avrupa'da ve ABD'de bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan türbülansın olası bir likidite krizinin iflaslar üzerinde ne tür etkisi olabileceği sorusunu da akla getirdiğini ifade eden Maxime Lemerle, “Tahminlerimize göre, 2008 yılındakine benzer bir finansal krizin yeniden yaşanması durumunda, 2023 ve 2024 yılları toplamında ABD'de ve Batı Avrupa’da iflas sayısı sırasıyla 21.600 ve 99.900 artabilir. Büyük bir finansal kriz değil de 2000'lerin başındaki teknoloji balonunun patlaması sırasında görülen büyüklükte bir likidite krizi bile, 2023 ve 2024 yıllarında aynı bölgelerde sırasıyla 12.900 ve 95.300 ek iflasa yol açacaktır. Kredilerin donduğu ve yeni kredilerin verilmediği bir durumunda ise ABD'de ve Avrupa’da iflas sayılarında sırasıyla 10.700 ve 46.300 artış olacaktır" dedi.

Kaynak: https://foreks.com/haber/detay/6450f25fc9e77c0001e16422/PICNEWS/tr/allianz-trade-kuresel-iflas-raporu-iflaslar-2023te-21-artacak

 

Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası kimlere yapılır?

>En az 2 yıl önce kurulan firmalara

>Basit usul dışında vergi mükellefi olanlara

>Yurt içi satışları 250 milyon TL’yi aşmayanlara

>Risk değerlendirme kriterlerini sağlayanlara

 

Devlet Destekli Alacak Sigortası faydaları nelerdir?

>Etkin Risk Yönetimi

>Etkin Alacak ve Tahsilat Yönetimi

>Ticari Alacaklara Koruma

>KOBİ’lerin Kredibilitenin Korunması

>Güvenli Ticaret İmkanı

>120, 180, 240 ve 360 gün vadeli alacaklara teminat

>Ticari Risk Değerlendirme Danışmanlığı

>Primin peşin ödenmesi durumunda %10 indirim

>Primin %25’i peşin ve kalanı 5 taksit olarak kredi kartı ile ödeme imkanı

>Banka veya finans kuruluşlarının poliçeye dain-i mürtehin olarak eklenmesi imkanı ile finansmana ulaşmakta kolaylık

>İşletmelerin tedarikçisi olan firmalar dain-i mürtehin olarak poliçeye eklenebilir.

>ÖRYM tarafından teminat verilecek alıcılara ilişkin risk değerlendirmesi ve yönetimi

>KOBİ’lerin herhangi bir teminata bağlanmamış vadeli satışlarından doğan alacaklarını güvence altına alarak ilgili borcun ödenmemesi durumunda teminat sağlama

>KOBİ'lerin nakit akışlarının kesintiye uğramasını engelleyerek, likiditenin korunmasına katkı sağlama

>KOBİ'lerin alacak yönetimlerine katkı sağlayarak, tahsilata dayalı risklerden korunmalarını sağlama

>KOBİ'lerin alıcılarının, risk izleme ve değerlendirmeleri düzenli olarak yapılarak, sağlıklı bir risk yönetimini sağlama

>Alıcı ve alacaklar ile ilgili tahsilat süreçlerinde sulh, arabuluculuk ve hukuk desteği sağlanarak alacak yönetimi destekleme

 

Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası primi nasıl hesaplanır?

Acentemiz ile iletişime geçmeniz yeterli olacaktır. Akabinde, gerekli uzman desteği tarafınıza verilmek üzere ziyaretinize gelinerek konu hakkında detaylı bilgilendirme yapılacaktır. Sonrasında mal sattığınız firmaların vergi numaraları ile cirolarının yer aldığı başvuru formu doldurularak başvurunuz alınacak ve fiyat teklifi çalışması yapılacaktır. Bu süreçte, sigortalanacak olan KOBİ’nin biten mali yıl ciroları ve cari hesap detayları ile ilgili muhasebe-finans departmanından destek alınacaktır.

 

DEMO TEKLİF İÇİN TIKLAYINIZ

 

#DevletDestekliTicariAlacakSigortası

#DevletDestekliTicariAlacakSigortasınınFaydaları

#DevletDestekliTicariAlacakSigortasınınÖnemi



TEKLİF AL