Bina Tamamlama Sigortası son gelişmeler

ANASAYFA SİGORTA BLOG Bina Tamamlama Sigortası son gelişmeler

Bina Tamamlama Sigortası son gelişmeler

Ongun Sigorta

2023 Eylül ayında merkezi yönetim, orta vadeli programı (OVP) kamuoyuna açıklamıştır. Son yıllarda ülkemizde yaşanan deprem ve sel gibi doğal afetlerden dolayı kentsel dönüşüme yurt genelinde hız verilmesi istendiğinden, Bina Tamamlama Sigortasının OVP’ye dahil edilerek yaygınlaştırılması planlanmaktadır. Olası afetlere hazırlık kapsamında yer alacak olan Bina Tamamlama Sigortasının misyonu ve işlevi, 2024-2026 yılları arasında planlanan OVP döneminde, inşaat sektörüne ivme katacaktır. Ancak, Bina Tamamlama Sigortası konusunda mevzuata ilişkin birtakım düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu bilinmektedir.

Bina Tamamlama Sigortasının tetikleyeceği birçok meslek grubuna yönelik farklı sigorta ürünleri de devreye girecektir. İnşaat kalitesi artacak, yapı denetim şirketlerine mesleki sorumluluk sigortası yapılması gündeme gelebilecek ve ayrıca müteahhitlerin yapı sorumluluk sigortaları da gündeme gelerek yaygınlaşması sağlanacaktır. Sigortaya ilişkin olarak oluşacak tüm ihtiyaçların karşılanması için kamu otoritesi tarafından kanun ve yönetmelikler hayata geçirilmelidir. İnşaat yaptırmak ve kentsel dönüşüme binalarını vermek isteyen malikler, müstakil arsa sahipleri ve-veya toprak sahipleri müteahhit firmalar ile çok daha güvenilir koşullarda anlaşma yaparak kendilerini güvence altına alacaklardır.

Bina Tamamlama Sigortası şayet inşaat sözleşmelerine konu edilirse işler çok daha hızlı ilerleyecek olup malikler mağdur olmayacaktır. Çünkü sigortacı işi yapacak olan yüklenici firmanın mali verilerini inceleyecek ve Bina Tamamlama Sigortası ile güvence verilip vermeyeceğine karar verecektir. İnsanlar böylelikle güven duydukları firmalar ile inşaatlarını yaptırma imkanına sahip olacaklardır. 

 

Bina Tamamlama Sigortası ne işe yarar?

İnşaatın yapım süresi içerisinde müteahhit firma iflas eder ve konutları hak sahiplerine yani maliklere teslim edemez ise sigorta şirketi devreye girecektir. Böylece konut için o tarihe kadar ödenen tüm bedel tüketiciye ödenir veya sigorta şirketi inşaatın tamamlanması için gerekli finansmanı sağlayarak hak sahiplerine konutun teslim edilmesini sağlar.

İnşaatın yapım süresi içerisinde ana yüklenici müteahhit firma, sigortacıya karşı yükümlülüklerini yerine getiremeyebilir duruma gelebilir. Mali yapısı bozulan firma, mali durumuna zarar veren girişimlerde bulunur veya inşaatın üretiminde eksik malzeme kullanımı gibi uygulamaları olur ise sigorta şirketi sigorta sözleşmesini tek taraflı sona erdirebilir. Bu durum tüm taraflara ve yetkili kurumlara bildirilir.

Kentsel Dönüşümde Bina Tamamlama Sigortası

Ülkemizde, depreme karşı riskli binalarını kentsel dönüşüme vermek isteyen hak sahipleri, arsa payları karşılığında imzalayacakları inşaat sözleşmelerinde, Bina Tamamlama Sigortasını devreye almaları onları koruyacaktır. Kentsel dönüşümde müteahhit firmaya ihtiyacı olan kesimler, genel olarak gelir grubu düşük seviyede olan kesimlerdir. Dolayısıyla bu sigorta onlar için çok daha gerekli ve önemlidir. Aksi halde vatandaşlar mağdur olacak ve iş yarım kalacaktır. Bu bağlamda hukuk sistemimiz de meşgul edilecektir.

Sigorta şirketlerinin birçoğunun, OVP döneminde yaygın olarak bu sigortaya teminat sağlaması adına teminat, mevzuat ve uygulama bakımından gerekli ortamın hazırlanması gerekir.

Vatandaşların doğal afetlere dayanıklı evlerde barınması için kamu otoritesi de üzerine düşeni yapmalıdır.
 

Uygulamaya yönelik beklenen düzenlemeler neler?

Bina tamamlama sigortası 2018 yılında devreye alındı. Ancak sigortalanma aşamasında bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğu da ortadadır. Aşağıda belirtilen süreçler, OVP kapsamında ele alınarak düzenlenmelidir.

>Bina Tamamlama Sigortası, Ticaret Bakanlığı kapsamında Maket üzerinden konut satışına yönelik uygulamaya alınmıştı. Ancak günümüzde kentsel dönüşüm amacıyla sigortaya daha çok daha fazla ihtiyaç vardır!

>Kentsel dönüşüm yetkisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konusu olduğundan dolayı Bakanlığın Bina Tamamlama Sigortasını kullanabilmesi için kanuni düzenlemeye ihtiyaç vardır.

>Türkiye Sigorta Birliği, SEDDK ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birlikte, konuya ilişkin müşterek çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmaların en kısa sürede tamamlanacağı kamuoyunda bilinmektedir. 

>SEDDK yapılan çalışmayı tamamlayarak, paket taslak düzenleme şeklinde kamuoyunun görüşüne açacak. Böylece, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın beklediği düzenlemeler tamamlanmış olacaktır.

>Bu sigorta düzenlenirken, bankalar karşısında haksız rekabete uğramamak adına, kefalet ve bina tamamlama kefalet sigortalarında alınacak ipotek ve rehinler için vergi ve harç istisnasının da getirilmesi gerekiyor. 

Değerlendirme ve Sonuç

Sigorta sektörünü temsil eden tarafların ve ilgili STK’ların istediği düzenlemelerin kamu otoritesi tarafından gerçekleştirilmesi durumunda, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında Bina Tamamlama Sigortasının önünde hiçbir engel kalmayacaktır.

Bina Tamamlama Sigortası böylece; “Kentsel Dönüşüm” ile yeni yapılacak tüm apartman, site vb. toplu konut inşaatlarında, inşaatın finansal bir güven ortamında yapılmasını teşvik eden bir misyona sahip olacaktır.

 

 

#BinaTamamlamaSigortasıSonGelişmeler

#BinaTamamlamaSigortası



TEKLİF AL