Araç sigortaları ne kadar 2023

ANASAYFA SİGORTA BLOG Araç sigortaları ne kadar 2023

Araç sigortaları ne kadar 2023

Ongun Sigorta

Yurt genelinde trafiğe kayıtlı bulunan 14 grup araç bulunmaktadır. Araçlara yaptırılması zorunlu olan poliçelere baktığımızda; zorunlu olarak yapılan trafik sigortaları ile isteğe bağlı olarak düzenlenen kasko sigortaları karşımıza çıkmaktadır. 2023 yılı itibarıyla araç sigortaları ne kadar diye merak eden sigortalıların bilmesi gereken bazı bilgileri bu yazımızda sizlere aktarmak istiyoruz.

 

Trafiğe kayıtlı araç grupları

Aşağıda belirtilen trafiğe kayıtlı bulunan tüm araçların, trafik sigortası yaptırmaları zorunludur. Trafik kontrolü sırasında poliçesinin olmadığı tespit edilen araçlar, trafikten men edilerek yediemin otoparkına çekilir. Ayrıca trafik cezası uygulanır.

Araç grupları: Otomobil, Taksi, Minibüs, Otobüs, Kamyonet, Kamyon, İş Makinesi, Traktör, Römork, Motosiklet ve Yük Motosikleti, Tanker, Çekici, Özel Amaçlı Taşıt, Tarım Makinesi

 

Zorunlu Trafik Sigortasında fiyat neye göre oluşur?

Bu sigortanın genel şartları ile teminatları kamu otoritesince standart olarak belirlenmekte olup, teminat limitleri ise araç gruplarına göre kategorik olarak belirlenir.

 

Fiyatı belirleyen ana unsurlar;

-Araç sahibi, özel veya tüzel

-Araç grubu

-Hasarsızlık basamağı

-Aracın yakıt türü elektrikli ve diğer

-Aracın kayıtlı olduğu il plakası

-Her bir araç grubunda uygulanan tavan primler

-Hasar maliyetleri

-Araç grubunun sigorta havuzundaki genel hasar frekansı

-Poliçede var olan güncel standart teminat limitleri (Kamu otoritesi limitleri arttırdığında primler de artar!)

 

Trafik sigortası neden önemli?

Trafikte seyreden araçların karıştıkları bir kaza neticesinde, çapraz sorumluluklarının yerine gelmesi ve itilaf yaşanmaması adına trafik sigortasının hakemlik misyonu çok önemlidir. Taraflar, olası bir trafik kazasında, birbirlerine karşılıklı olarak maddi, bedeni, ölüm ve sürekli sakatlık ile sonuçlanan zararları verebilirler. Muhtemel kayıpların oluşması durumunda, kusur oranları üzerinden hesaplanan hasar tazminatları, karşı tarafa poliçe şartları dahilinde ödenir.

Trafik Sigortalarında; karayolları trafik kanunu kurallarına göre kazaya karışan taraflarca düzenlenen kaza raporuna istinaden, bağımsız ve tarafsız sigorta eksperlerinin verdikleri karara uygun olarak kusur oranları belirlenmiş olur. Kusurlu olan aracın, kusursuz araç veya araçlara ödeyeceği hasar tazminatı, Trafik Sigortasından karşılanır.

Yaşanan kazalarda, zarar gören karşı taraf, araç olabileceği gibi kamu malı veya özel mülk de olabilir. Yine bu poliçenin limitleri çerçevesinde, zararı veren aracın poliçesi, karşı tarafın zararını karşılar.

Trafikte seyreden araçların kaza sonucu verdikleri zararların; maddi, bedeni, ölüm ve sürekli sakatlıkla sonuçlanması durumunda trafik poliçesindeki azami teminat limitleri ile hasar tazminatları ödenir.

Karşı araca verilen maddi hasarlar neticesinde, zarar gören karşı aracın rayiç bedelinde oluşan maddi “değer kaybı” trafik sigortasından karşılanır. Ödenecek değer kaybı tazminatı, konunun uzmanı olarak atanan bağımsız sigorta eksperlerince kanun ve yönetmeliğe uygun olarak hesaplanır.

Trafik sigortaları özetle; üçüncü şahıslara verilen zararları karşılayan çok önemli ve zorunlu mali sorumluluk sigortalarıdır.

 

Trafik Sigortasında azami tavan prim

Trafik sigortalarında azami tavan prim uygulaması vardır. Her ay SBM’nin web sayfasında her bir araç grubuna özel tavan primler güncellenerek ilan edilir. Sigorta şirketleri, düzenledikleri poliçelerde açıklanan güncel tavan primleri aşamazlar. Ancak, daha altında primlerle poliçe düzenlemeleri mümkündür.

 

-------------------------------------------------------------------

 

Kasko sigortasında fiyat neye göre belirlenir?

Araç sahipleri, zorunlu trafik sigortasında olmayan güvenceleri, kasko sigortaları ile satın alabilir. Trafik sigortaları, üçüncü şahısların mallarına ve canlarına gelen zararlara yönelik olarak tanzim edilirken, kasko sigortaları ise kusur oranı aranmaksızın doğal ve doğal olmayan sebeplerle aracın kendisine gelen birçok riske karşı teminat sağlamaktadır. Örneğin, deprem, sel, fırtına, dolu, çalınma, yanma, çarpma-çarpışma, terör gibi daha birçok teminat kasko sigortasının konusudur.

Kasko sigortaları, noterler birliğinin de uyduğu kasko değer listesindeki güncel değere göre tarife primleri hesaplanır. Her sigorta şirketi, yönettikleri sigortalı havuzuna göre kendi fiyat tarifesini uygular.

Kasko sigortalarının üzerinde araç bedeli yazmaz, onun yerine “Rayiç Değer” yazar. Rayiç değer yazması, sigortalının haklı menfaatini koruyan bir durumdur. Çünkü, aracın hasarlandığı tarihteki rayiç değer (piyasa değeri) üzerinden hasar tazminatı hesaplanır.

Ülkemizde 2020-2023 yılları boyunca sıfır ve ikinci el araç fiyatları sürekli artmaktadır. Bu bağlamda araç sahiplerinin kaskodaki rayiç değer uygulaması sayesinde, hasarlar tam ve eksiksiz alınabilmektedir.

2020 Mart ayında dünyada başlayan Pandemi ile birlikte chip kaynaklı araç üretimi, tedariği ve lojistiğinde global sorunlar oluşmuştur.  Ülkemizdeki döviz kuru, enflasyon, oto yede parça ve iş gücü maliyetlerindeki artışlar neticesinde ise oto hasar onarım maliyetleri artmıştır. Buna bağlı olarak, kasko fiyatları da yaklaşık 3-4 katına yükselmek zorunda kalmıştır. Yaşanan bu durum araç fiyatlarının da sürekli artmasına sebep olmaktadır. O nedenle araçların kasko sigortasının bu mevcut şartlarda yaptırılmasının gerekliliği, her zamankinden daha fazla önem kazanmaktadır.

 

Kasko sigortalarında primleri etkileyen unsurlar;

-Aracın rayiç değeri

-Aracın yakıt türü elektrikli-diğer

-Araca sonradan takılan ilave aksesuarlar

-Aracın markası

-Aracın yaşı

-Araç sahibi özel veya tüzel

-Araç sahibinin mesleği

-Aracın kullanım amacı hususi, ticari vb.

-Araç grubu (Otomobil, kamyonet, taksi, minibüs, otobüs vb.)

-Kasko sigortasında mevcut hasarsızlık basamağı

Not: İlk defa kasko yaptıracak olan araç sahipleri, ilgili sigorta şirketinin standart kasko tarifesi üzerinden fiyat alabilir…

 

Kasko hasarsızlık hakkında?

İlk defa aracına kasko sigortası yaptıran özel veya tüzel kişiler, mevcut kasko poliçesi döneminde hasar yaşamamaları halinde, yenileme yapılırken hasarsızlık kademesi bir üst basamağa yükselir.

Otomobil grubundan bir aracı olan ve mevcutta kaskosu olup hasarsızlık kademesi iyi durumda olan bir araç sahibi, aracını satıp örneğin üç ay sonra yine otomobil cinsinden bir araç alır ise hak edilmiş hasarsızlık basamağı yeni kasko poliçesine devredilir. Bahsedilen kazanılmış kasko hasarsızlığının yeni araca aktarılma süresi, bazı sigorta şirketlerinde altı aya kadar olabilmektedir. Farklı araç grupları arasında, örneğin otomobilden-kamyonete hasarsızlık indirimi aktarılamaz. Hasarsızlık hakkının aktarılması için aracın sahibi (TC veya VKN) ile aracın grubunun aynı olması şarttır.

Araçların kasko poliçelerinde yaşadıkları tüm hasar kayıtları, SBM sistemlerinde dijital olarak kaydedilmektedir.

 

MAYIS 2023, TRAFİK SİGORTASI AZAMİ TAVAN PRİMLERİ TIKLAYINIZ

 

TRAFİK SİGORTASI İÇİN TIKLAYINIZ

 

KASKO SİGORTASI İÇİN TIKLAYINIZ

 

#AraçSigortalarıNeKadar2023

#AraçSigortasıFiyatları2023

#EnUygunAraçSigortaları2023

 



TEKLİF AL