2024 yılı sigorta fiyatları hakkında !

ANASAYFA SİGORTA BLOG 2024 yılı sigorta fiyatları hakkında !

2024 yılı sigorta fiyatları hakkında !

Ongun Sigorta

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada meydana gelen deprem, sel, fırtına, kasırga, hortum, dolu, yıldırım, denizlerin kıyıya taşması gibi 2023 yılı boyunca artarak meydana gelen katastrofik riskler, 2024 yılı için sigorta şirketlerini daha da zorlamaya başlayacak. Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak meydana gelen doğa olaylarının, sigorta sisteminin risklerini büyütmekte olduğu ve poliçelerde doğal riskler için alınan primlerin, mevcut şartlarda çok yetersiz kaldığı bir gerçektir. Bu bağlamda global reasürans maliyetlerinin karşılanamayacağı ve aynı primlerin sürdürülebilir olamayacağı öngörülmektedir. Ülkemizde faaliyet gösteren sanayicilerin, ticaret erbaplarının ve-veya işletmelerin, 2024 yılında ödeyecekleri işyeri sigorta primlerinin geçmiş yıllarda olduğu gibi normal seyretmeyeceği bilinmektedir. Çünkü gerçekleşmekte olan doğa olayları nedeniyle, aktüeryal hesaplamalar yeniden yapılmak zorunda kalınmıştır. Dolayısıyla yangın poliçelerinin fiyat tarifelerinin yeniden oluşturulması gerekecektir.

Ülkemizde faaliyet gösteren sigorta şirketleri, kendilerini reasürans şirketlerine sigortalatmaktadır. Dolayısıyla sigorta şirketleri, sigortalılarından aldıkları poliçe primlerinin bir kısmını reasürans şirketlerine aktarmaktadır. Reasürans için kısaca sigortanın sigortası da diyebiliriz. 06 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminde meydana gelen hasar maliyetinin %95’i reasürans şirketleri tarafından karşılanmıştır. Global anlamda dünyada yaşanan doğal afetlerin dünya sigorta sektörüne maliyetinin ise 2023 yılı sonunda 130 milyar doları bulacağı tahmin edilmektedir.

Sigorta şirketlerinin 2023 yılına kadar reasürans primi olarak 100 birim ödediği düşünülürse, 2024 yılından itibaren ise 300 birim ödemek durumunda kalacakları tahmin edilmektedir. Bu durumun sigorta fiyatlarına yansıyacağı apaçık ortadadır. Artan doğal afet riskleri sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada sigorta maliyetlerini arttıracaktır. Türkiye’nin yapı stoğunun riskli olması ve beklenen Marmara depremi nedeniyle reasürans maliyetlerinin bir kat daha artmasına neden olmaktadır.

 

Yangın sigortası primleri çok artacak!

2024 yılında primler sadece reasürans maliyetleri nedeniyle artmayacak. Ayrıca işyerlerinde bulunan demirbaş, makine ve ekipmanların kur ve döviz bazındaki artışlarının sigorta bedellerinin iki katı artmasına neden olacağı bilinmektedir. Buna Reasürans maliyetleri de eklendiğinde, kayda değer ölçüde bir prim artışı söz konusu olacaktır. Birçok parametrenin ve risk faktörünün bir araya geldiği düşünülürse, poliçe primlerinin 2024 yılında iki-üç kata kadar artacağı beklenmektedir.

 

SİGORTA FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

 

#2024YılıSigortaSektörüHakkında

#2024YılıSigortaFiyatları

#2024YılındaSigortaPrimMaliyetleri



TEKLİF AL