2023 Konut inşaat m2 fiyatı ne kadar oldu?

ANASAYFA SİGORTA BLOG 2023 Konut inşaat m2 fiyatı ne kadar oldu?

2023 Konut inşaat m2 fiyatı ne kadar oldu?

Ongun Sigorta

Özellikle 2020 yılı Mart ayında dünyada ve ülkemizde başlayan Pandemi ile birlikte, inşaat sektöründe konut üretiminin durması sonucunda, konut arzı ciddi seviyede azalmıştır. Aynı zamanda ülkemizde artan döviz,  enflasyon ve global olarak artan petrol fiyatları nedeniyle, inşaat malzemeleri ve işçilik maliyetleri beraberinde artmıştır. Dolayısıyla emlak satış fiyatları; artan yurt içi talepten ve yabancıların ülkemizde konuta olan yoğun ilgisinden dolayı oldukça hızlı yükselmiştir. Bu bağlamda inşaat maliyetlerinin artması, DASK ve Konut Sigortasına konu olan inşaat metrekare maliyetlerinin de yükselmesini tetiklemiştir. Yaşanan bu durum neticesinde, poliçeye konu olan “bina bedellerinin” aynı paralelde güncellenmesine sebep olmuştur. Meskenlere yapılan DASK ile isteğe bağlı ve ihtiyari olarak yapılan Konut Sigortasının bina bedeli; “konutun metrekare birim maliyeti” X “konutun brüt metrekaresi” sonucunda hesaplanmaktadır. Hesaplanan bedel, poliçeye “bina sigorta bedeli” olarak yazılır. Bina sigorta bedelinin olması gerekenden düşük yazılması halinde eksik sigorta olur ve hasar neticesinde hesaplanan tazminat aynı oranda sigortalıya eksik ödenir.

 

Artan maliyetler nedeniyle sigorta şirketleri konut sigortalarındaki metrekare birim maliyetlerini güncellemektedir. Sigorta şirketleri artan maliyet düzenlemelerini acentelerine ve tüm aracılarına duyurarak yeni tanzim edilen veya daha önceden tanzim edilmiş mevcut tüm konut sigortalarının bina bedellerini yeni maliyetlere göre kontrol edilip güncellenmesini istemektedir. Gerektiğinde mevut poliçelerde bina bedeli artış zeyilnamelerinin yapılmasını önemle duyurur.

 

Aşağıda, sigorta aracılarına 01.08.2023 tarihinde duyurulan, konutların inşaat birim metrekare maliyetlerini bulabilirsiniz. Sigorta şirketi aşağıda belirtilen bedellerin sigorta aracılarının uygulayacağı minimum bedeller olduğunu ve riziko özelinde bu tutarların sigortacılar tarafından yükseltilebileceği önerisinde bulunmaktadır. Çünkü sigorta şirketleri; mevcut veya yeni sigortalıların olası bir hasar durumunda eksik sigorta riski ile karşı karşıya kalmamaları gerektiğini hatırlatmaktadırlar. İlk defa yapılan konut sigortalarında, mevcut konut sigortalarında veya yenileme poliçelerinde, ilgili metrekare birim maliyeti altında düzenlenen poliçeler için “bedel artışı zeyilnamesi” yapılması gerektiği önemle hatırlatılmaktadır.

 

 

Metrekare birim maliyet değişikliği 01.08.2023

 

                                                           Mevcut M2 Birim                         Yeni M2 Birim

Konut Türü                                    Maliyetler                                      Maliyetler                          

Konak / Villa /Residence    12.000.TL                              18.000.TL

Standart Konutlar                 8.000.TL                              12.000.TL

                                 

 

11 Şubat 2023 tarihinde konuya ilişkin olarak yayınlanan, 32101 sayılı Resmi Gazete için TIKLAYINIZ

 

 

DASK SİGORTASI İÇİN TIKLAYINIZ

KONUT SİGORTASI İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

#KonutİnşaatMetrekareFiyatıNedir

#KonutSigortasıFiyatları2023

#EnKapsamlıKonutSigortası

#DASK2023



TEKLİF AL