Sağlık sigortası seçimi nedir?

ANASAYFA SİGORTA BLOG Sağlık sigortası seçimi nedir?

Sağlık sigortası seçimi nedir?

Ongun Sigorta

İnsanlar sağlık sigortası seçimi yaparken öncelikle etraflarından aldıkları duyum ve referanslar yoluyla bir yönelim içerisine girerler. Kendi bildiği veya tanıdıkları sigortacı olmasa dahi, eş, dost tavsiyelerini dikkate alarak ilerlemek isterler. Bu yazımızda, 20 yılı aşkın süredir edindiğimiz deneyimlerle sizlere, sırasıyla hangi kriterlere göre sağlık sigortanıza karar vermeniz gerektiğini aktarmaya çalışacağız. Amacımız, size uygun olan en iyi özel sağlık sigortasını seçmenize yardımcı olmaktır. Çünkü, biliyoruz ki kişiye özel olarak en doğru seçilmiş olan bir poliçe, sizin kendi mantığınıza da yatan en doğru sağlık sigortasıdır. Sağlık sigortaları; kısa vadeli değil, orta ve uzun vadeli olarak değerlendirilip sisteme dahil olunması gereken önemli bir sigorta türüdür. Aşağıda, özel sağlık sigortasında nasıl seçim yapmanız gerektiğine dair sizlere birkaç ipucu vermek istiyoruz. smiley

 

Özel Sağlık Sigortası seçerken nelere dikkat edilir!

1-Öncelikle ayırdığınız bütçeye göre taban ve tavan primi belirleyip, sigortacınıza bunu söyleyin. Sigortacınız gerekirse bu hedefi sizin yerinize revize edebilir.

2-Yaşıtlarınızın ve hemcinslerinizin poliçelerini referans alabilirsiniz. Size emsal olan referans aldığınız kişinin ve kendinizin kronik hiçbir sağlık problemi yok ise referans doğru kabul edilmelidir!

3-VKİ, vücut kitle indeksi değeriniz, standartlar dahilinde olmalıdır. VKİ, boy ve kilo dengesidir. Obezite durumundaki bireyler sisteme dahil edilemeyebilir! Obezite dışındaki kilolu kişilerin standart tarife primlerine, ek sür prim uygulanır.

4-Sisteme dahil olmadan önceki mevcut hastalıklar kapsam dışıdır. Bazı hastalıklar veya devamlı kullanılan ilaçlardan dolayı, sigortalıya tarifeye ek sür prim uygulanabilir. Sigorta şirketi, kronik rahatsızlığın durumuna göre ilave sür prim ile ilgili rahatsızlığa teminat verebilir veya tamamen istisna bırakabilir.

5-Sağlık poliçenizi, genel olarak kullanacağınız hastane veya hastanelere göre belirlemelisiniz!

6-Sigortalı adayı, kendi doktor veya doktorlarının anlaşmasının olduğu hastanelere göre sağlık sigortasını seçmelidir.

7-Yaşanılan il veya illere göre anlaşmalı hastane ağının dikkatlice değerlendirilmesi gerekir.

8-Ayakta tedavi sigorta limitinin belirlenmesi gerekir. Ayakta tedavi limitini belirlerken, seçilecek poliçenin anlaşmalı hastanelerdeki güncel muayene ve tetkik maliyetleri dikkate alınmalıdır.

9-Sağlık poliçesinde ayakta tedavi, sigortalı katılım payı oranına dikkat edilerek belirlenmelidir. ÖSS (Özel Sağlık Sigortası) ayakta tedavide, genelde %20 sigortalı katılım oranı tercih edilmektedir. TSS (Tamamlayıcı Sağlık Sigortası) poliçelerde, ayakta tedavi sigortalı katılım oranı yoktur. TSS’de yıllık 10 vakaya kadar ayakta tedavi imkanı vardır. Kontroller, 10 vaka limitinden düşmez. TSS ayakta tedavide, sigorta limiti yoktur. 

10-TSS poliçesi seçilecek ise sadece SGK kapsamındakilerin bu poliçeye sahip olabileceği bilinmelidir. TSS-Tamamlayıcı Sağlık Sigortasında, ayakta tedavi limiti yıllık 10 vakadır. Sigortalı katılım payı yoktur. Yatarak veya ayakta tedaviden kaynaklı doğan fark ücretini, TSS poliçesi öder. Yatarak tedavi %100 limitsizdir. Anlaşmalı hastane ağı, genellikle B sınıfı özel hastanelerdir (SGK ve sigorta şirketi anlaşmalıdır!). TSS poliçelerinin, tüm sigorta şirketlerinde teminat kapsamı ile poliçenin işlevi aynıdır. TSS, ÖSS’ye göre çok daha ekonomik primlidir. TSS, son yıllarda en çok tercih edilen sağlık sigortalarıdır. TSS poliçelere doğum paketi ilave edilebilir.

11-ÖSS poliçesi seçilecek ise SGK’lı olma şartı aranmaksızın, isteğe bağlı olarak herkes bu poliçeye sahip olabilir. Tüm sigorta şirketlerinde, isteğe bağlı ve modüler olarak sağlık sigortası planları oluşturulabilir. Yurtdışı teminatı, check-up ve doğum paketi poliçeye ilave edilebilir. TSS’ye göre poliçe primleri daha yüksektir. A ve B sınıfı hastane ağı poliçelerde geçerli olabilir. ÖSS’de Eko Network planlarda hastane ağları kısıtlı hale gelebilmekte olup, yıllık sigorta primleri de böylece düşmektedir. ÖSS poliçelerde, sigortalı katılım payı oranı genellikle %20 olarak uygulanır. Sigortalı katılım payı olmayan vip poliçelerde (ayakta tedavide %100 sigorta şirketi ödeme yapar.) primler daha da yükselir.

12-Özel sağlık sigortalarında ayakta tedavi limitleri, poliçe primini doğrudan etkiler.

13-Özel Sağlık poliçelerinde (ÖSS+TSS), yatarak tedaviler %100 limitsizdir. Yoğun bakımda, poliçede verilen teminat süresi, genellikle maksimum 90 gündür.

14-Sisteme ilk defa giren sigortalılar, bekleme süresine tabi olan hastalıkların tedavisini poliçeden karşılamak için belirtilen süreyi beklerler. Sigorta şirketlerinin, bekleme süresine tabi hastalıklarda; teminat kapsamına aldığı hastalıklar ile süreleri değişmektedir. Genellikle sisteme ilk defa dahil olduktan itibaren, TSS’de bekleme süresi 90 gündür. ÖSS’de ise ilk defa sisteme katılanlarda bu süre bir yıla çıkabilmektedir.

15-MAPFRE Sigorta Fark Yok Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'nda ise bekleme süresi yoktur. smiley Yani tamamlayıcı sağlık sigortası teminatlarından 1 yıl beklemeden yararlanılabilir. Poliçe öncesinde var olan hastalıklar hariçtir.

16-Sağlık sigortaları kişiye özeldir. Uzman sigorta danışmanı desteği ile satın alınmalıdır.

 

Sağlık sigortası teklifi almak için arayın ve aşağıdaki bilgileri bize iletiniz. smiley

Aile indirimi almak istiyorsanız, tüm aile fertlerinin aşağıdaki bilgilerine ihtiyaç vardır. smiley

 

>TC numarası

>Boy ve kilo

>Doğum tarihi gün/ ay / yıl

 

#SağlıkSigortasıSeçimiNedir

#ÖSS

#TSS

#TamamlayıcıSağlıkSigortası

#ÖzelSağlıkSigortası



TEKLİF AL